czwartek, 29 września 2011

Sushi - nigiri z łososiem

Składniki na ok 20 szt:
250g ryżu do sushi
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru
20 dag świeżego filetu łososia (ze sprawdzonego, pewnego źródła) lub łososia wędzonego
szczypta wasabi

Wykonanie:
Ryż gotujemy.
Ocet ryżowy, wodę i cukier mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników . Z powstałą zaprawą mieszamy ryż.
Rybę kroimy na cienkie plasterki.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy z ryżu podłużne paluszki, przyklejając plasterek ryby na górze każdego z nich. Pod rybę możemy dać odrobinę wasabi lub zamiast tego dodać odrobinę wasabi do sosu sojowego, z którym będziemy podawać gotowe nigiri.



Najprostsza wersja sushi - nigiri. Ale jaka pysznaaa. Do tego wasabi i jestem w niebie :-).
Chociaż nie ukrywam, że trudno mnie było przekonać, ale to jest naprawdę dobre.

***



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz