środa, 28 września 2011

Chilli Con Carne, Bigos...

Prawdziwe Chili con carne


Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryką, przecierem pomidorowym i cayenn.
Zalać rosołem, dodać lićcie laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieć 15-20 minut. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować wedle uznania :-).
Konsystencja powinna byc dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem, makaronem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.



Smacznego :-)



Składniki
Dla 6 osob:
250 g czerwonej fasoli z puszki
500 g mięsa wołowego (mielone lub samemu posiekac)
2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1/2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
2-3 puszki pomidorow (bez skóry)
2 szklanki rosołu (z kostki)
100 g kukurydzy z puszki
2 liście laurowe
bazylia, sól, pieprz, pieprz cayenn



                                                    ***


Bigos - przepis dla początkujących i nie tylko! Niezapomniany smak :-)


Suszone grzyby zalać litrem wrzątku i moczyć pod przykryciem przynajmniej 2 godziny.
Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Poszatkować. Dodać również pół główki słodkiej, poszatkowanej kapusty. Zalać 2 litrami wrzątku ( można mniej jeśli ktoś lubi bardziej suchy bigos).  Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić listki, ziarna pieprzu, ziela i jałowca. Wszystko zagotować bez przykrycia, ogień zmniejszyć żeby tylko delikatnie bulgotało i gotować parę minut bez przykrycia. Dalej gotować już pod przykryciem.
Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na łyżce oliwy i dodać do gotującej sie kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie sie rumienić. Dodać wieprzowinkę i czynność powtórzyć. Wówczas dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. W 2 szklankach wrzątku rozpuścić kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić paprykami, solą, pieprzem, dorzucić 3/4 opakowania gotowej przyprawy. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut ale stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos będzię próbował się przypalić:) 
Ewentualnie doprawić, zestawić z ognia i odczekać aby się przegryzł ;-)


Smacznego :-)
Robiłam go pierwszy raz wg tego przepisu-i wyszedł przepyszny. Zrobił niemałą furorę w Niemczech :-)

Składniki



2 kg kiszonej kapusty;
pół główki słodkiej kapusty;
50 dkg mięsa wołowego;
50 dkg mięsa wieprzowego;
70 - 80 dkg różnych kiełbas;
30 dkg wędzonego boczku;
4 dkg suszonych grzybów np, podgrzybki;
30 dkg pieczarek;
przecier pomidorowy ( ok 150 - 200 g );
gotowa przyprawa do bigosu np. Kotanyi, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 4 ziarna jałowca, 3 kostki rosołowe (drobiowa, wołowa i grzybowa-ale można 3 takie same-wg uznania), papryka słodka i ostra.







                                                      ***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz